Pozitia geografica

Fenomenul marii colonizari grecesti , pe tarmul de vest al Marii Negre in

general si in Dobrogea in special,

a urmarit ocuparea zonelor strategice, asa cum este si Capul Dolojman.

la Istru

Plasat la 20 km SV de bratul dunarean Sfantul Gheorghe, acest promontoriu a fost pana in primele secole ale erei crestine un tarm maritim, care se prelungea probabil cu fasia de pamant numita acum insula Bisericuta si aflata la aproape 2200 m Sud-Est.

la Pont

Actualmente, promontoriul este scaldat de lacurile Razelm respectiv Golovita, foste lagune marine apartinand complexului Razelm - Sinoe, care comunica cu apele Marii Negre la "Portita" (5 Km. Est fata de Capul Dolojman). Rocile calcaroase, deosebit de friabile, batute de puternicele vanturi de N-E, erodate de modificarile nivelului lacurilor, cutremure de pamant, alternanta inghet - dezghet, uscaciune - umiditate, au dus la prabusirea in apele Razelmului a unei suprafete de teren inca necalculate. Dovada vizibila in zilele noastre este aspectul neregulat al falezei,

pe latura de nord. Din punctul de vedere al reliefului, terenul este situat intr-o panta orientata NV-SE (de la +55 la +5m). Vegetatia este saracacioasa.

In varful acestei fortarete naturale, cu 40 Km. mai la nord de amplasamentul Histriei, colonistii greci au fondat cetatea Orgame.

In prezent, la 7 Km. Vest de varful promontoriului se afla localitatea tulceana Jurilovca, cu populatie majoritara lipoveneasca. Legatura dintre situl arheologic si sat se face pe un drum de pamant.